Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Barlang 2024
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Néptánccal indul a hétvégén az évad!

Táncos lábak lepik el a barlangot szombaton és vasárnap, szívünk megtelik csujjongatással. A Sopron Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes, az Ős-Pendelyes és a Kacagány Tánccsoport műsora egész hétvégén a Barlangszínházban!

Ez a kicsi mulatság,
Tartana míg a világ,
Három éjjel, három nap,
Kimulatom magamat!

Járd ki lábam, járd ki most,
Nem parancsol senki most,
Az én lábam kijárja,
Csak a palló kiállja!

Ez a lábam ez-ez-ez,
Jobban járja, mint emez,
Édes lábam, jól vigyázz,
Mer’ a másik legyaláz!




A Sopron Táncegyüttes 2006 tavaszán alakult (tagjai korábban a Pendelyes Táncegyüttesben táncoltak) – a művészeti iskolában néptáncos tanulmányaikat befejező fiatalokból. 1991 óta táncolnak együtt, tagjai zömében a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói voltak. Az elmúlt két-három év felbolydult világában részben, egészében átalakult az együttes: generációváltás, új próbahelyszín, a próbák-fellépések elmaradása, átszervezése, megint új próbahelyszín, majd annak az elvesztése, próbahely nélkül maradás nehezítette életünket. Kell egy hely!

Hosszú idő után 2022. májusában Zeng a lélek címmel, új helyszínen, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban rendeztük meg a néptáncos hétvégénket.

2023. május 20-án újra a néptáncé a főszerep a Barlangszínházban – tulajdonképpen ezzel a hétvégével kezdődik az évad Fertőrákoson: MERT MÁSRÓL ÁLMODUNK…

A műsorban a Kárpát-medencei magyarság és az itt élő nemzetiségek hagyományos, népi kultúrája jelenik meg - versekkel, zenével, dalokkal: a mai világ milyen hatással van/lehet a kultúráját megőrző, megélő emberre. Milyen megoldási lehetőségek vannak: a néptánc, a népzene, a népdalok, néphagyományok komplex értelmezése, együttműködése, sokszínűsége, a belső érzés, amit a néptánc jelent, jelenthet a táncot járó ember számára – reményeink szerint mind-mind megjelenik a színpadon.

A második részben az elmúlt évben tanult táncanyagokból készült koreográfiákat mutatjuk be, melynek során a Sopron Táncegyüttes mellett annak utánpótláscsoportja a Pendelyes Táncegyüttes, a szenior Kacagány Tánccsoport és az alapító korosztály Ős-Pendelyes csoportja kalauzolja el a nézőt az erdélyi Mezőségre, Székelyföldre, Kalotaszegre, Küküllő-mentére, Felcsíkba, továbbá Arad-környékére, a Gyimesekbe, és Kis-Magyarország tájaira: a Felső-Tisza-vidékére, Rábaközbe, Somogyba.


MERT MÁSRÓL ÁLMODUNK…

2022. május 20. (szombat)

Első félidő – a Sopron Táncegyüttes műsora

A Sopron Táncegyüttes táncai, a Fajkusz Banda muzsikája és versek, gondolatok a világról. Babits Mihály, József Attila, Márai Sándor és Váci Mihály örökérvényű írásai (Tóth Hunor tolmácsolásában) fonódnak össze a táncokkal – a Sopron Táncegyüttes, Fajkusz Banda, Tóth Rita, Bolgovics Gergő, Gerlecz Gábor. és Tóth Hunor tolmácsolásában.

Második félidő – a Sopron Táncegyüttes, Pendelyes Táncegyüttes, a Kacagány Tánccsoport és az Ős-Pendelyes műsora

1. Nagysajói táncok (Sopron Táncegyüttes)
2. Fekcsíki táncok (Kacagány)
3. Táncok Mérából, Kalotaszegből (Ős-Pendelyes)
4. Somogyi lányok és Oláhos (Sopron Táncegyüttes)
5. Felső-Tiszavidék táncai (Ős-Pendelyes)
6. Táncok Györgyfalváról, Kalotaszegből (Pendelyes Táncegyüttes)
7. Vitnyédi rokonoknak szeretettel (Sopron Táncegyüttes)
8. Finálé

Koreográfusok: Bolgovics Gergő, Gerlecz Gábor, Horváth-Szabó Krisztina - Varjaskéri Anita - Sipos Ferenc és az Ős-Pendelyes táncosai, valamint Horváth Judit, Kádár Ignác, Linczenbold Maximilián, Maráz István, Nagypál Anett, Oláh Attila, Tóth Rita, Varga Friderika.

Sopron Táncegyüttes vezetője: Bolgovics Gergő

Tánckarvezetők: Kovács Kata, Kocsis Tamás

Muzsikál: Fajkusz Banda, Tóth Nóra, Fajkusz Benedek, Linczenbold Maximilián, Vajda András, továbbá Greznár Zoltán és zenekara (Szany)

Művészeti vezető: Sipos Ferenc


2022. május 21. (vasárnap)

10.30 A Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai, népzenészei, a Pendelyes Táncegyüttes műsora.

16.00 A Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai, népzenészei, a Pendelyes Táncegyüttes műsora.

A tavasz végéhez és a nyár kezdetéhez közeledve újra jókedvet, vidámságot és sok-sok táncot hozunk a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház színpadára!

Az elmúlt egy év munkájának lenyomatát láthatják a nézők a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház deszkáin, mely önfeledt, tartalmas szórakozást, a káprázatos Kárpát-medencei néptánc és népzenei kincs bemutatását ígéri - a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai, népzenészei előadásában.

460 táncos és 20 zenész lép a színpadra a műsorok alkalmával! A legkisebbek a népi játékok adta örömöt, jókedvet adják át a nézőknek, a legidősebb „Pendelyesek” (14-18 évesek) pedig több táncösszeállításban mutatják be: van utánpótlása a Sopron Táncegyüttesnek!


Tánc- és zenepedagógusok: Fajkusz Attila, Gerlecz Gábor, Horváth-Szabó Krisztina, Kürti Zita, Linczenbold Maximilián, Sipos Ferenc, Szabóné Molnár Andrea, Takácsné Fücsek Judit, Tóth Rita, Varjaskéri Anita

Művészeti vezető: Sipos Ferenc

Közreműködik: Fajkusz Banda - Fajkusz Attila, Tóth Nóra, Erőss Sándor, Fajkusz Benedek, Szőke Gergely, Szőke Ernő, Korényi Vendel, illetve Vajda András.

Viselettár: Szávuly Enikő

A műsort a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület szervezi.


>>> ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS <<<